Az MLSZ Elnöksége - a hatóságok döntésével összhangban - március 16-án azonnali hatállyal felfüggesztette a szövetség valamennyi szervezett versenyprogramját és képzési eseményét átmeneti időre, újabb döntéséig.

- Mindenekelőtt szögezzük le: egy olyan helyzetben kell felkészíteni a labdarúgókat a folytatásra, amilyennel korábban még soha senki nem találkozott - mondta Benczés Miklós sportigazgató. - Még nem látjuk a járvány végét, még nem látjuk, mikor térhet vissza az élet a normál kerékvágásba, nekünk mégis terveznünk kell.
Miután az MLSZ döntött a bajnokság felfüggesztéséről, a DVTK sportszakmai és orvosi stábja azonnal - nem túlzás - válságértekezletet tartott. Ezen minden terület képviseltette magát, a sportszakmai mellett a fizikai és a mentális felkészítést végző, valamint az egészségügyi stáb tagjai is rendkívül fontos észrevételeket tettek.

A hatóságok világszerte azt kérik, aki teheti, az maradjon otthon. Ezzel összhangban a DVTK operatív döntéshozó bizottsága úgy határozott, hogy nem edzenek közösen a DVTK NB I.-es női, férfi és az NB III.-ban szereplő tartalék csapatának játékosai.

- A labdarúgók közös edzés híján otthon készülnek, de ez távolról sem olyan, mintha szabadságon lennének - figyelmeztetett a sportvezető -, hiszen most nem mindent kikapcsolva feltöltődnek, hanem éppen ellenkezőleg stresszhelyzetben vannak. Egyrészt mindenki aggódik a szeretteiért (van, aki a határok lezárása miatt a feleségével, gyermekével sem találkozhat), másrészt a folytatás esetlegessége bizonytalanságban tartja őket.
Labdarúgóink számára a kényszerpihenő akkumulációs időszakkal kezdődik - folytatta Benczés Miklós. - A játékosok egyénileg is végezhető feladatokat kaptak a szakmai stábtól, ami a szinten tartást segíti, illetve a DVTK Medicalban orvosi teszteket végeznek rajtuk. Ezen kívül a labdarúgók, valamint a stábtagok számára biztosítjuk a vitaminokat és az immunerősítő szereket. Ezúton is köszönöm a DVTK Medicalban dolgozó kollégák munkáját, hogy jelenleg is rendelkezésre állnak.



De mivel tölti idejét a DVTK szakmai stábja? - érdeklődtünk.

- A szakmai stáb sincs szabadságon, hanem otthonukban dolgoznak - tájékoztatott Benczés Miklós. - Ebben a rendkívüli helyzetben sem unatkoznak, hanem mérkőzések és edzések hiányában több idő töltenek az elmúlt hónapok teljesítményének elemzésével. Feczkó Tamás iránymutatása alapján Varga Samu videoelemző meccsjelenteket válogat össze, ami alapján keresik azokat a taktikai megoldásokat, amelyek a jövőben is sikerre vezethetnek minket.

A járvány nem csak a klubok, hanem a válogatottak menetrendjét is felborította. Az UEFA úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt jövő évre halasztja a kontinensbajnokságot. A pótselejtezőket pedig várhatóan júniusban játsszák a csapatok, ahol a magyar válogatott mellett - többek között - a koszovói is érdekelt.

- A speciális helyzetre tekintettel az UEFA már korábban módosított a válogatott labdarúgók elengedésére vonatkozó előírásán: a klubok jelenleg nem kötelesek a válogatottak rendelkezésére bocsátani a játékosokat, akik maguk is dönthetnek úgy, hogy nem utaznak el. Büszkék vagyunk arra, hogy Florent Hasani diósgyőri labdarúgóként mutatkozott be a koszovói nemzeti csapatban, és a sérüléséből felépülő Hysen Memolla is tagja az albán válogatott keretének, még ha az Eb-pótselejtezőket el is halasztották.

Hogyan zajlik az élet a DVTK Edzőközpontban?

- A DVTK munkatársainak zöme otthonról dolgozik, kivéve azokat (például a pályamunkások,  takarítók), akik ezt nem tehetik meg. Rajtuk kívül Fogarasi Zoltán akadémia igazgatóval folyamatos vezetői ügyeletet tartunk, de a klubvezetés minden nap videokonferenciát tart, ahol megvitatjuk a legfrissebb fejleményekre adandó választ.
Ahogy közeledik a bajnokság vége, egyre nagyobb erővel dolgozunk a jövő évi keret kialakításán, azonban a személyes találkozók minimalizálása miatt például el kellett halasztani a szerződéshosszabbításról szóló tárgyalásokat is.

Végezetül arra kérdeztünk rá, mit vár a jövőtől a DVTK sportigazgatója.

- Bízom benne, hogy bármikor is ér véget ez a rendkívüli helyzet, utána folytatni tudjuk a bajnokságot - reménykedett Benczés Miklós. - Ha így történik, akkor arra kell felkészülnünk, hogy szerda-szombat ritmusban játsszuk a meccseket, és minimális nyári szünetet követően indul el a következő bajnoki idény. Azonban jelen állás szerint ez még messze van, most az egészségünk és szeretteink, különösen az idősek egészsége a legfontosabb, ezért azt kérem a szurkolóktól, aki teheti, maradjon otthon, csak a legszükségesebb esetben hagyja el azt.