- Hogyan történik ilyenkor a kapcsolatfelvétel?
- Van egy Spanyolországban élő menedzser, aki több játékost hozott már Magyarországra. Legutóbb például Mateost a Ferencvároshoz. Rajta keresztül tudtunk kapcsolatba lépni a Valenciával.

- Mik voltak az első benyomások?
- Két évvel ez előtt új befektető érkezett hozzájuk a szingapúri Peter Lim személyében, aki az egyik cégén keresztül a közelmúltban megszerezte Cristiano Ronaldo marketing jogait is, így talán érezhető, hogy komoly üzletemberről van szó. Az első csapatnál angol edzők dolgoznak, a Neville-testvéreket azt hiszem, senkinek nem kell bemutatni. Olyan csapatokat keresnek Európán belül, amelyekkel partnerkapcsolat alakítható ki.

- Ki vezetett körbe titeket?
- Juan Cruz Sol, a Valencia és a Real Madrid korábbi legendás labdarúgója most is benne van a tanácsadó testületben, egyben a legfőbb bizalmasa Peter Lee-nek. Ő olyan a Valenciának, mint nekünk Oláh Ferenc. Annak idején dolgozott a Chelsea-nél is Roman Abramovics tanácsadójaként, valamint ő volt a londoni kékek spanyolországi játékos megfigyelője is. Ő engedélyezte, hogy az akadémia működésébe bepillantást nyerhessünk.

- Milyen célja van egy ilyen látogatásnak?
- A DVTK vezetőségének az a célja, hogy nyár végéig legyen egy aláírt együttműködésünk egy neves külföldi klubbal. Ezen dolgozunk.

- Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok?
- Bejártuk az akadémiát, megismerkedtünk a működéssel és a felépítéssel. Megismerhettük, hogyan épül fel a napi munkájuk és milyen képzési terv alapján dolgoznak.

- Mit láttatok? Miben más a Valencia, mint a már korábban meglátogatott klubok?
- Korosztályos edzéseket néztünk meg és volt lehetőségünk az edzőkollégákkal tapasztalatot cserélni szakmai kérdésekben. Külön szeretném kiemelni Miguel Ángel Ferrer Martínez, ismertebb nevén Mistát, aki bár Real Madrid nevelés, a Valenciával két bajnoki címet, valamint UEFA- és európai Szuperkupa-győzelmet is szerzett. Nehéz megmondani, hogy melyik korosztályt edzi, mert ez – és talán ez a legmeglepőbb – nem ennyire egyértelmű náluk. Annyi tehetséges gyerek kerül föl, hogy nagyon összekeverednek a korosztályok. Ő papíron az U16 edzője, de vannak a csapatban szép számmal 14 éves srácok is. Nagyon nagy élmény volt vele beszélgetni, és a futballról alkotott filozófiáját megismerni, mégiscsak egy olyan játékosról beszélhetünk, aki hosszú éveken keresztül a legmagasabb szinten játszott. A tréningek mellett több mérkőzést is láthattunk. Az U7-es és U8-as korosztálytól fölfelé láttunk meccseket, melyek után az edzők elmondták, hogy mik azok a kritériumok, amelyeknek a mérkőzéseken meg kell felelniük a játékosoknak. A Valencia játékfilozófiáját minden esetben be kell tartani. Ez nem függ az eredménytől. Mondok egy példát. Ha egy csapat 2-0 arányban vereséget szenved, de betartja a filozófiát, akkor az jónak mondható, ha 10-0 arányban nyer, de nem követik a rendszert, akkor az nem jó. A filozófia az eredménytől kezdve mindent fölülír.

- Milyen bázisa van a Valenciának?
- Jó volt látni, hogy rengeteg klubbal van együttműködésük, mi is ebbe az irányba szeretnénk elmenni. De a klubon belül is majdnem hétszáz gyerek fejlődik.

- Láttuk az endhoveni és a zágrábi példát. Miben különbözik a Valencia utánpótlása?
- A legnagyobb különbség, hogy Zágrábban és Eindhovenben csak a legjobbak vannak az akadémián, ez leginkább az infrastrukturális problémáik miatt van így. Ez a már ismert elitképzés. Ezzel szemben Valenciában - mivel annyi pályájuk és öltözőjük van - megtehetik, hogy az úgynevezett felzárkóztató csoportok is a Valencia égisze és neve alatt készülnek, viszont a klub ezekre a játékosokra nem költ pénzt, ez teljes mértékben önköltséges. Fontos kiemelni, hogy azok a gyerekek is válogatva vannak, akik az utóbbi csoportba tartoznak. Ennek az az oka, hogy annyi gyerek szeretne a Valencia kötelékébe tartozni, hogy az önköltséges képzés résztvevőit is szűrni kell. Az önköltség egyébként 1000 euró/év.

- Ha ezt le akarom fordítani, akkor van kétszáz fiatal, akikből lehet spanyol első osztályú játékos, a többiek pedig, a maradék 4-500 gyerek és a szüleik pedig nagyon büszkék arra, hogy ott játszanak, de belőlük várhatóan nem lesz profi futballista.
- Így van, de az is benne van, hogy belőlük lesznek az alsóbb osztályban játszó labdarúgók. Talán használtuk már a nyelvvizsgás hasonlatot, így a legkönnyebb megérteni. Kétszáz gyerek felsőfokú nyelvvizsgára készül, a maradék a középfokra, a többiek, akik csak az alapfokot érnék el, úgy sem kerülhetnek oda, ha fizetnek érte.

- Jól értem, hogy ezt a rendszert Diósgyőrben nehezen tudnánk működtetni, hiszen jelenleg nincs annyi pályánk, nincs annyi edzőnk és talán nincs annyi gyerekünk sem? Mi az, amit át tudunk emelni?
- Az egységes képzési rendszer, amin mi is dolgozunk. El kell érni, hogy legyen egy egységes filozófia, melyet minden nagypályás csapatunknál dolgozó edző be kell, hogy tartson. Fontos, hogy ennek az alapjait a kispályán, kisgyerekekkel foglalkozó edzők is alkalmazni tudják. Ez a legfontosabb, és ez felül kell, hogy írjon mindent, adott esetben akár az eredményt is. Ugyanakkor, ha ez jól működik, akkor a jó szakmai munkával együtt jönnek majd a jó eredmények is. A másik dolog, ami átemelhető, és ez már egy-két labdarúgó palánta esetében most is így van, hogy a legtehetségesebb gyerekeket folyamatosan kiemeljük a társaik közül és felfelé áramoltassuk. Akár az adott korosztály esetleges eredményességének a rovására is. A klub elsődleges érdeke az, hogy ne egy csapatot neveljen ki, hiszen az látható, hogy egyik top akadémia sem tud kinevelni tizenegy játékost egy korosztályból, viszont minden évben tud adni egy-két játékost az első csapat számára. Tehát egyéneket nevelünk, amihez természetesen elengedhetetlen egy jó csapat is.

- Ha jól tudom, nem érkeztünk üres kézzel.
- Így van. Tartottunk egy prezentációt arról, hogy milyen lehetőségei vannak most a Diósgyőrnek. Szó esett az új edzőközpontról, a majdan felépülő új stadionról. Kiváncsiak voltak, hány gyerek fejlődik nálunk, mekkora régiót fedünk le, milyen eredményeink voltak és mik a hosszú távú tervek. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy nagyon tetszett nekik, amit láttak. Most már a sokadik külföldi klubnál lepődnek meg azon, hogy milyen fejlődés és milyen lehetőségek előtt áll a DVTK. Összességében nagyon pozitív volt a négynapos látogatás.

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!