Dr. Bajúsz Endre elvégezte az MLSZ sportigazgatói kurzusát, ebben a minőségében először nyilatkozott.

- Eddig hat játékos érkezett és hét távozott, de lesznek még mozgások, hiszen egészen szeptember 6-ig nyitva a piac. Még két-három játékos távozhat, így 24-26 fős keretet tervezünk, ami a sérülések függvényében változhat - kezdte dr. Bajúsz Endre. - Többkörös kiválasztás után ültünk le tárgyalni, a játéktudás mellett annak is utánajártunk, milyen személyiséggel rendelkezik a kiszemelt, hogyan viselkedett korábbi klubjaiban. Az igazolásoknál jó játékosokat kerestünk, azt néztük, hogy ki milyen teljesítményre képes, és megfelel-e a vezetőedző elképzeléseinek. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb külföldi játékosokat szerződtetni, mert nem szeretnénk senkit sem kivásárolni a futó szerződéséből. De azt már most el tudom mondani, hogy hosszú távon ez meg fog változni.


A célokkal kapcsolatban így fogalmazott a sportigazgató:

- Szeretnénk elkerülni a liftezést, egy olyan stabil csapatot építünk, amire a következő években tovább tudunk építkezni. Ennek részeként még szerződése lejárta előtt hosszabbítottunk Kuznyecov Szergej vezetőedzővel, akivel közösen gondolkodunk, és az új játékosok igazolásán is együtt dolgoztunk.

A stabil bennmaradás a célunk, de mivel 12 csapatos a mezőny, 2-3 győzelem után a dobogót, 2-3 vereséget követően pedig a kiesést latolgatják majd a következő találkozót beharangozó újságcikkek. Tehát a stabil bennmaradás a célunk, és igyekszünk minél előbb megszerezni az ehhez szükséges pontszámokat.

Szeretnénk az MLSZ ajánlásainak megfelelni, ehhez Bényei Ágoston és Jurek Gábor személyében két korosztályos válogatottal rendelkezünk, valamint tárgyalunk fiatal labdarúgókkal is.


- Hosszú időn keresztül figyeltük a játékosokat, mielőtt szerződést ajánlottunk volna nekik - vette át a szót Kuznyecov Szergej vezetőedző. - A legfontosabb szempont az volt, hogy a játékstílusunkba illeszkedő labdarúgók érkezzenek.

A DVTK egyéni edzésekkel kezdte el a felkészülést, múlt hét hétfőtől pedig már együtt edz a csapat, majd hamarosan Ausztriába utazik a csapat edzőtáborba.

- Akik az előző bajnokságban is Diósgyőrben játszottak, azok az egyéni edzésekkel megteremtették annak az alapját, hogy az első edzéstől kezdve kemény munkát végezzünk. A többiek szenvednek egy kicsit - folytatta a vezetőedző. - Elég a hathetes felkészülés, hogy szervezett csapatként lépjünk pályára, persze ez a folyamat soha nem ér véget. A tervezett munkát végezzük, majd az edzőmérkőzések mutatják meg leginkább, hogy hol tartunk, és hol kell javulni. Szerettem volna a lehető legjobb ellenfelekkel, más országokat, más futball kultúrát képviselő csapatokkal szemben felmérni magunkat. Majdnem új csapatot kell építeni, nincs sok időnk, de keményen dolgozunk, mert már az első meccsen olyan csapatot akarok kiállítani, amelyik csak a győzelemre játszik.

- Ahogy korábban elmondtam, az OTP Bank Ligában is igyekezni fogunk, hogy továbbvigyük a stílusunkat. Ezzel együtt mindig rendelkezünk A-, B- és C- tervvel, amire felkészítjük a játékosokat is. Minden új helyzetre reagálunk, de nem csak meccsek között, hanem akár mérkőzés közben is.

- Nem csak nekem, hanem a szurkolóknak is tetszik, és a csapathoz is közel áll ez a játékstílus. Olyan játékosokat igazoltunk, aki beleillik a csapatba - kommentálta az átigazolásokat. - Nehéz sikeres, jó idényt futó játékost elhozni Spanyolországból, Franciaországból. Ezért fontos volt olyan játékost találni, akik sikerre éhesek, bár a legutóbbi idény nem a legjobban sikerült számukra. Egy jobb idény után hajlamosak másra fókuszálni a labdarúgók. Két játékossal már majdnem megegyeztünk, de azt éreztem, hogy őket a pénz érdekli, ezért inkább vállaltuk a nagyobb rizikót.


A labdarúgók nevében Holdampf Gergő csapatkapitány osztotta meg gondolatait.

- Jó hangulatban telnek az edzések - árulta el Holdampf Gergő csapatkapitány. - Természetesen ilyenkor fáradtak lábak, de ennek van itt az ideje, most tudjuk megszerezni a kellő erőállapotot annak érdekében, hogy a bajnokságban eredményesek legyünk. Időre van szükség, hogy összeszokjunk az új játékosokkal, és a bajnoki nyitányra jó egységet alkossunk. Az edzőtábor erre is kiváló alkalmat teremt a taktikai finomítások mellett.

Egyéb információk

dr. Bajúsz Endre néhány konkrétumot is elárult a játékosokról:

  • Senkó Zsombor több játéklehetőségre vágyott, kapott egy új lehetőséget, megegyeztünk az elválásban.
  • Vajda Botond, szerette volna máshol kipróbálni magát, és jelentkezett egy klub, amelyik kifizette a kivásárlási összeget, így elengedtük.
  • Koman Vladimirrel, már az előző bajnokság végén egyeztettünk. Jelenleg csapatot keres magának, ha ez sikerül, akkor közös megegyezéssel szerződést bontunk vele
  • Viczián Ádámért több csapat bejelentkezett. Megfelelő ajánlat esetén elengedjük
  • Papp Marcell velünk kezdte a felkészülést, és a szakmai stáb döntést hoz róla az edzőtáborban
  • Szőke Adrián Topolyáról június 30-án tér vissza, utána tárgyalunk vele
  • Jurek Gábor egyénileg edz, bízunk benne, hogy hamarosan csatlakozni fog a csapathoz

Kuznyecov Szergej a következőket tette hozzá:

  • Aki teljesített, az maradt, egyedül Cseke Benjámin jelent kivételt, akit visszarendelt a Mezőkövesd.
  • Eze Vincent Okeuhie technikailag, gyorsaságban rendben van, de sokat kihagyott. A napokban izomhúzódást szenvedett, emiatt nem biztos, hogy elutazik velünk az edzőtáborba, így nem valószínű, hogy leigazoljuk.
  • Godferey Bitok Stephen kiváló fizikai adottságokkal rendelkezik, gyors, rendelkezik európai tapasztalattal, taktikai téren viszont fejlődnie kell. A holnapi meccs után dönteni kell, hogy marasztaljuk-e, mert van egy ciprusi ajánlata.