Február 7-én, szerdán a régió birkózó társadalmának képviselői töltötték meg élettel a DVTK Stadion VIP termét, ahol az eseményt házigazdaként dr. Világi Péter, a DVTK kommunikációs igazgatója és egyben az MBSZ PR-vezetője nyitotta meg és Sántha Gergely a DVTK elnöke köszöntőt mondott. Az fórumon a térség országgyűlési képviselői közül Csöbör Katalin és dr. Kiss János is részt vett.

A résztvevők a szakmai eszmecsere mellett méltatták a diósgyőri birkózást.

- Minden ciklus között érdemesnek tartom a Magyar Birkózók Szövetségének szakmai anyagát régiós szinten is megvitatni - kezdte Németh Szilárd a Magyar Birkózók Szövetségének elnöke. - Ebben a tevékenységünkben azokat a helyszíneket céloztuk meg, ahol komoly birkózó múlt van és ahol eredményes a jelenlegi utánpótlásnevelés. Így jött képbe Diósgyőr és a DVTK. A térségben számos fejlesztés történt az elmúlt időszakban és látható, hogy meggyőző az itteni birkózóélet. Szép számban képviseltették magukat a régió egyesületei, akikkel ismertettük az eredményeinket és hogy milyen irányba tartunk, illetve párbeszédet folytattunk, ami során nagyon érdekes problémák kerültek felvetésre. Diósgyőrben két nagy bajnok, Repka Attila egyesületi, Deák Bárdos Mihály pedig vármegyei szinten szervezi az birkózóéletet. Ők a garancia arra, hogy működőképes rendszerünk van. A DVTK új birkózó termét öt éve közösen adtuk át Szijjártó Péter külügyminiszter úrral, a körülmények tehát rendkívül jók, a költségvetés is rendben van, a klub részéről pedig Sántha Gergely elnök úr személyében kölcsönösen számíthatunk egymásra. Továbbá rengeteg gyerek birkózik piros-fehér színekben, és a Repka Attiláról elnevezett program, amely Miskolcon kívül a térség más településeire is elviszi a sportágat, rendkívül jó kezdeményezés. Ha ez sikeresen meg tud valósulni akkor példaértékűnek számíthat majd az egész országban.

- Kiemelten fontosak a Magyar Birkózók Szövetségének szempontjából az olyan nagy vidéki utánpótlás nevelő műhelyek, mint a DVTK - folytatta Bacsa Péter ügyvezető alelnök. - Ezért indítottuk el a Repka Attiláról is elnevezett iskolai programot, ahol nem az a célunk, hogy a meglévő bázisba hozzuk be a gyerekeket, hanem „csápjainkat” kiterítve mi menjünk el hozzájuk. Ezt szövetségi szinten kiemelten kezeljük plusz forrásokkal, ami mellé az egyesület is biztosít támogatást. A DVTK volt az első egyesület, amely ezt megvalósította, és jelenleg is példaértékűen működik. Ebben látjuk a jövőt.

- A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia szakmai igazgatójaként a DVTK-val nagyon jó a kapcsolatunk. - vette át a szót Lőrincz Tamás olimpiai bajnok kötöttfogású birkózó. - Értékes és tehetséges gyerekek csatlakoztak az elmúlt időben a programunkhoz, a Szinay testvérektől kezdve Balázs Édán át, csak pár nevet említve. Nagyon jó alapokkal érkeznek hozzánk Diósgyőrből, egyből be tudnak kapcsolódni a munkába, nincs gond az átmenettel. Kiemelt figyelmet szentelünk nekik, hiszen tényleg nagyon tehetséges versenyzők érkeznek innen, ami egy jó iránymutatás. Bízom benne, hogy a jövőben is hasonló sportolók fognak csatlakozni hozzánk a DVTK-tól.

- Tájékoztatást kaptunk az elvégzett munkáról és a tervekről - egészítette ki Repka Attila olimpiai bajnokunk és a DVTK szakosztályvezetője. - Külön öröm volt számomra, hogy kifejezetten együtt és egy irányba gondolkodunk a szövetséggel és bízom benne, hogy ezek a tervek, amik folyamatban vannak sikeresen fognak megvalósulni. A diósgyőri birkózás nem csak a klub, hanem szövetségi szinten is stratégiai ágazatként került szóba, emellett pedig egy térségi centrum feladatának ellátására is törekszünk. Ezekért dolgozunk, amikben biztos vagyok, hogy minden támogatást meg fogunk kapni mindkét fél részéről.

- A birkózás a DVTK egyik hagyományos sportága és ahogy a magyar sportban is kiemelt, megkülönböztetett helyet foglal el, nálunk is, a legnagyobb régiós multisport klubban - zárta Sántha Gergely a DVTK elnöke. – Örülök, hogy személyesen sikerült egyeztetnünk a szövetség vezetésével, büszke vagyok rá, hogy mi vagyunk az első olyan klub, amellyel a szövetség elindította régiós programját. Repka Attila Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye egyetlen olimpiai bajnoka, de bízunk benne, hogy valamikor a jövőben egy DVTK sportoló ismét felérhet a csúcsra, erre birkózásban is megvan az esély, igaz, ezen még rengeteget kell közösen dolgoznunk.