Az előző évekhez képest jelentősen megerősített - négy légióssal felálló - szekszárdiak ellen az Aluinvent DVTK a Horváth Bernadett, Czank Tímea, Rasheed Rita, Alysia Brewer, Horti Dóra ötössel kezdett.

Elsőként a féltucatnyi, dobbal felszerelt szekszárdi szurkoló örülhetett Studer Á. két büntetője után, amit két perc játékot követően Brewer egalizált (2-2). Barber és ismét Studer Á. következett, amire Rasheed egy triplával reagált (5-6). Barber betörését csak szabálytalanul sikerült megállítani, de a vendégek játékosa megtette azt a szívességet, hogy csak az egyik büntetőt dobta be, így az ellentámadásban Horti ki tudta egyenlíteni az állást (7-7). Rasheed helyettt Szécsi volt a DVTK első cseréje, aki rögtön főszereplővé lépett elő: jó védekezés után a földre került, Barber ráfeküdt, végül mégis mindketten személyit kaptak, azonban ez nem zavarta meg, hanem az ellenfél palánkja alatt is bemutatkozott egy középtávolival (9-8). Mivel mindkét csapat összegyűjtötte az öt csapathibát, jöhettek a büntetők, diósgyőri oldalon Brewer volt eredményes, majd kapott egy szusszanásnyi szünetet, helyette Tina Jovanović, míg Czank Tímea helyett Taccjana Lihtarovics szállt be (11-12). A vendégek továbbra is büntetőztek, míg Horváth triplából, Szécsi lefordulás után ziccerből talált be (16-17). Barber ismét kihagyott egy szabaddobást, ellenben Jovanović mindkétszer pontos volt (18-18). Közben Bálint Réka is lehetőséget kapott Horti helyett. A játékrész utolsó kosarát Mansare dobta, mert Horváth dudaszó pillanatában elengedett hármasa a gyűrűről kifelé pattant (18-20). A szekszárdiak pontosabban dobták a büntetőket, mint a múlt héten a BEAC (8/12 az első negyedben), ennek köszönhetően vezethettek tíz percet követően.

A második negyed elején Szécsi helyett visszatért Brewer, és ha már lehetőséget kapott, akkor nem hezitált bedobni egy hármast, amivel a DVTK először vezetett a mérkőzés folyamán (21-20). Őri visszavette az előnyt a mezőnyből, de Bálint nem hagyta annyiban büntetőből (23-22). Továbbra is számolatlanul szórták a személyi hibákat a játékvezetők, amit Brewer használt ki, igaz csak félig, azonban a saját palánk alatt leszedett védőlepattanó után szép asszisztot adott Lihtarovicsnak, aki nagy magányában értékesítette a ziccert a másik palánk alatt. A következő támadásban pedig két büntetőt süllyesztett el a belarusz játékos a gyűrűben (26-22). Ezekre a percekre összeállt a csapat védekezése, jól működött a gyors leindítás is, de az ellenfél palánkja alatt még “sikerült” néha túlcifrázni a játékot. Bálint kosara után (30-22) Horti és Czank folytatta Jovanović és Lihtarovics helyén, ami némi rövidzárlatot és 4 szekszárdi pontot hozott (30-26). Maikel López tovább forgatta a játékosait, Bálint helyett először lépett pályára 17 percnyi játék után D’shara Strange, aki egy nagyszerű labdalopást mutatott be a saját - egykori - trapézon belül. Egy időre leállt a kosártermelés, Horti is csak az egyik büntetőt dobta be, míg a másik oldalon a tökéletes védekezésnek köszönhetően úgy járt le a kékmezesek támadóideje, hogy nem tudtak kosárra dobni (31-26). A vendégek részéről még Theodoreán tudta kettővel növelni saját és csapata pontjainak számát, a többi kísérlet rendre kimaradt mindkét oldalon (31-28). A diósgyőri lányok korlátlanul uralták a saját palánkjuk alatti területet, a támadólepattanókkal sem volt nagy gond, inkább a dobáspontosság miatt nem nőtt nagyobbra a két csapat közötti különbség (6/20 a mezőnyből, 3/9 a hárompontoson túlról, 10/12 a büntetővonalról).

A nagyszünetet követően a Strange, Czank, Lihtarovics, Brewer, Horti ötös folytatta diósgfyőri oldalon. Kezdésként Strange a saját palánk alatt lopott labdával iramodott meg és a ziccer sem okozott nehézséget (33-28). Horti szállt be a kosárgyártásba közelről, a másik oldalon Theodorán szerezte meg csapata első két pontját a második játékrészben (35-30). Brewer helyett Jovanović állt be, és gyorsan meg is hálálta Maikel López bizalmát (37-30). Studer Á. duplát, Lihtarovics és Demirović triplát dobott (40-35), majd Lihtarovics helyett Horváth állt be, hogy Strange még nagyobb teret kapjon a rohanásra. Horti helyett Szécsi az újabb menetrend szerinti csere, míg Czank alapvonali bedobása és Szécsi asszisztja után kétszer Jovanovićé a menetrend szerinti pont (44-35). A kilencpontosra hízott különbségre Magyari Gergely időkéréssel válaszolt, azonban abból a szempontból semmi sem változott, hogy Jovanović közeli kísérlete némi gondolkodás után a gyűrűbe szédült (46-35). Strange helyett hosszú pihenőt követően tért vissza Rasheed és új lendületet vitt a védekezésbe és a támadásba is (48-35). Ebben a negyedben kevesebbet szólt a játékvezetők sípja, csak 49 másodperccel a vége előtt gyűlt össze a vendégek ötödik személyije, ami után Rasheed egy labdát értékesített. A másik oldalon két dobás is bement, egyből tíz pont alá zárkóztak a szekszárdiak (49-41). A DVTK elsősorban jó védekezésének és feljavuló pontosságának köszönhette, növelni tudta előnyét ebben a játékrészben

A záró tíz perc videózással indult, az volt a kérdés, a támadóidő lejárta előtt vagy után történt a diósgyőri szabálytalanság. Amíg döntésre várt a közönség, sorra hangoztak fel a diósgyőri dalok, igazi meccshangulatot teremtve. Nagysokára megszületett a döntés, a DVTK hozhatta a labdát, azaz sikerült kivédekezni a támadást. Rimarenko másfél perc játék után dobta az első kosarat, amit másik kettővel toldott meg Šćekić büntetőből (49-45). A diósgyőri dobások ismét pontatlannak bizonyultak, és rossz passzt, valamint lépéshibát is láthattunk a mérkőzés ezen szakaszában. Rimarenko egy büntetőt dobott csak be, amit Barber lemásolt, de már így is két pontra csökkent a különbség (49-47). A játékvezetők ismét megtalálták a sípjukat, de elég egyoldalúan használták, három percnyi játék után 5-0 volt a személyi hibák aránya. Brewer 6:40-nél törte meg a diósgyőri gólcsendet, majd rátett még egy duplát, amire szükség is volt, mert a másik palánk alatt Šćekić szórt egy hármast (53-50). Strange szerelése és Czank középtávolija létfontosságú volt öt perccel a vége előtt (55-52). Studer Á. nem bírta a nyomást, csak az egyik büntetőt értékesítette (55-53). Maikel López sorra vetette be a pihent embereket, azonban nem sikerült újra meglépni, mert sok volt a hiba, Szécsi például még ziccert is rontott. Czank szíve a helyén volt, de egyből jött rá a válasz (57-55). Mindkét csapat idegesen játszott, amin a DVTK vezetőedzője időkéréssel próbált úrrá lenni. Lihtarovics előbb belemenéssel elrontott egy támadást, azonban után ő kellett hozzá, hogy nem menjen kárba Szécsi újabb elrontott ziccere (59-55). Ötven másodperccel a vége előtt a játékvezetőkre zúdult a közönség haragja, mert újabb támadó hibát ítéltek, ezúttal Strange megmozdulása nem tetszett nekik. 11 másodperccel a vége előtt Šćekić kosarával már két pontra feljött a vendégcsapat (59-57), azonban visszaütött, hogy a játékvezetők korábban nem fújtak a szekszárdiak ellen: hiába szabálytalankodtak a mezőnyben, nem volt meg az öt csapatszemélyi így továbbra is a Diósgyőrnél maradt a labda. Már csak 8 másodperc maradt, amikor Czanknak ütöttek oda, ő pedig legalább az egyik büntetőt bedobta (60-57). Magyar Gergely az oldalvonalhoz hívta tanítványait, hogy felkészítse őket az utolsó rohamra, amely egy kellőképpen nem előkészített - és ami sokkal fontosabb - pontatlan dobással zárult. Így a DVTK 60-57-re nyert a közönség tapsa közepette.

Végül két jó negyed elég lett a győzelemhez, folytatás vasárnap Sopronban, majd szerdán Brnóban, az Európa Kupában.

Női kosárlabda NB I. A-csoport 7. forduló

Aluinvent DVTK Miskolc - KSC Szekszárd 60-57 (18-20, 13-8, 18-13, 11-16)

Miskolc, 1000 néző. Játékvezető: Győrffy Pál Attila, Gál János, Sallai István.
Aluinvent DVTK: Horváth B. 3/3, Czank 5, Rasheed 6/3, Brewer 12/3, Horti 5. Csere: Szécsi 4, Jovanović 10, Lihtarovics 9/3, Bálint 4, Strange 2. Vezetőedző: Maikel López.
Szekszárd: Studer Á. 10, Theodoreán 8, Rimarenko 3, Demirović 5/3, Barber 16. Csere: Studer Zs. 2, Tamis, Šćekić 7/3, Mansare 2 Vezetőedző: Magyar Gergely.

A mérkőzés részletes statisztikája

Edzői értékelések

Ambrus Erzsébet: A legutóbbi fordulókban is bebizonyosodott, nincsenek már igazi kiscsapatok, mindenki ellen úgy kell készülni, mintha döntőt játszanánk. Motiváltan jönnek Miskolcra az ellenfelek a tavalyi ezüstérmes ellen. A héten a védekezés gyakorlására helyeztük a hangsúlyt, ami látszott is, hiszen 57 pontot kaptunk. Azonban ez felemésztette a lányok erejét és a támadás rovására ment. Jó úton járunk, most már a jöhetnek a nevükben sem kis csapatok, illetve az Európa Kupa.
Magyar Gergely: - Az elmúlt pár fordulóban szinte csak erős ellenfelekkel találkoztunk, egyetlen célunk volt, hogy bebizonyítsuk, jobb csapat vagyunk, mint tavaly voltunk. Úgy gondolom, ez sikerült is. Nehéz helyzetben vagyunk, mert kiscsapatként idegenben többszörös erővel kell küzdenünk, hogy egy találkozón akár csak esélyesek legyünk, azért pedig még többet kell tennünk, hogy győztesként hagyjuk el a pályát. Azért maximálisan büszke vagyok a lányokra, mert végigdolgozták a mérkőzést és végig hittek benne, hogy meg tudjuk verni a Diósgyőrt. Pozitívum, hogy a lepattanózást megnyertük, a büntetőket viszont rosszul dobtuk és még 25 eladott labdánk is. Ezeket ki kell javítani és akkor úgy gondolom, egy lépcsőfokkal feljebb tudunk lépni. Még mindig az út elején hátunk, később szeretnénk az ilyen kiélezett csatákat megnyerni.

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!