Összefoglaló 2020. március 9., hétfő

Kiss Tamás: Minimum öt gólt tűztem ki magam elé

Télen érkezett fél évre kölcsönbe Diósgyőrbe Kiss Tamás, aki kimagasló technikai tudásával gyorsan belopta magát a szurkolók szívébe. Csak a gól hiányzik. (A Gólörömben megjelent interjú aktualizált változata.)

Kiss Tamás: Minimum öt gólt tűztem ki magam elé

- Igazi diósgyőri labdarúgó vagy már, azaz kértek tőled a szurkolók aláírást, közös fotót?
- A csapat jól teljesít, engem is jól fogad a szurkolótábor. Egyszer-egyszer az utcán is megállítanak, de a győztes meccsek után rendszeresen kérnek tőlem a stadionban autogramot és közös fotót. Nekem is jólesik ez a visszajelzés.

- A diósgyőri öltözőben viszont mintha az első pillanattól otthon lettél volna.
- Befogadó közegbe kerültem, valamint jöttek az eredmények, ami minden folyamatot felgyorsít, és zökkenőmentesebbé tesz. Olyan személyiség vagyok, aki jól alkalmazkodik, és gyorsan beilleszkedik egy új közösségbe.

- Több olyan játékost is találtál az öltözőben, akikkel korábban együtt játszottál, Polgár Kristóf Szombathelyen, Márkvárt Dávid és Branislav Danilović pedig Felcsúton volt csapattársad. Ez is sokat segített?
- Feltétlenül. Közülük Polgival a legjobb a kapcsolatom, amikor nem egy csapatban szerepeltünk, akkor is rendszeresen tartottuk a kapcsolatot, ha minden jól alakul, akkor ismét egy társaságban megyünk nyaralni. És nem sokkal utánam érkezett Gabi (Molnár Gábor - a szerk.), aki anno nagyon sokat segített Felcsúton, és segít most is. Ugyan egy hónappal korábban érkeztem Diósgyőrbe, de ő Miskolcon született, és régóta újra itt lakik. Ha bármire szükségem van, ő segít, hol találom meg. Edzésre is közösen járunk, közel lakunk egymáshoz, pont útba esik a stadion felé.

- És rajtuk kívül is találtál ismerősöket, Benczés Miklós szakmai igazgató és Pacsi Bálint másodedző is volt korábban edződ.
- Mindketten nagyon jól ismernek, talán nem véletlenül akarták mindketten, hogy itt játsszak. Pacsi Bálinttal nagyon régen ismerjük egymást. Az Illés Akadémia igazgatójaként távoli, az U19-es csapat vezetőedzőjeként viszont napi kapcsolatban álltunk, miként akkor is, amikor felkerültem az első csapat keretébe, ahol először másod-, majd vezetőedzőként dolgozott. 
Benczés Miklós Felcsúton rendszeres játéklehetőséget adott, gondolom sportigazgatóként is ezért szorgalmazta a kölcsönvételemet.

- Kívülről mégis úgy tűnik, a stábból Miskei Attilával a legjobb a kapcsolatod, az edzéseket rendre kapufarúgó versennyel zárjátok (sokszor Andrusch József is beszáll). És ilyenkor megy a zrika.
- Ennek talán az az oka, hogy nem vezetőedzőként ismertem meg, hanem találkoztunk néhányszor a korosztályos válogatottak mérkőzése után, vagy közös ismerősök által. Többször beszélgettünk úgy, hogy nem volt köztünk alá-fölérendeltségi viszonyt, egészen más emiatt a kapcsolat jellege. Emellett ő az a stábból, aki az összes játékossal közelebbi kapcsolatba került, más a szerepe, mint a vezetőedzőnek.

- Tekintsük át a pályafutásod nagy vonalakban. Kezdjük ott, hogy Győrben születtél, mégis az Illés Akadémián lettél labdarúgó, hogy történt ez?
- Négyéves koromban kezdtem focizni Téten, ahol a mai napig él a családom, majd onnan Gyirmótra kerültem, ahol felfigyelt rám az Illés Akadémia. Ők hívtak, a győriek nem, ilyen egyszerű. Kollégiumba kerültem 11 évesen, de ez anyát jobban megviselte, mint engem. 

- Családi hagyományt folytatva kezdtél el focizni, vagy csak a szülők akarták lekötni az fölös energiádat?
- Nagypapám a téti csapatban játszott megyei szinten, édesapám pedig az ETO ifijében is szerepelt. Amikor igazán beindult volna a pályafutása, inkább a vadászat mellett döntött, és a mai napig vadfeldolgozással keresi a kenyerét. Én is szeretek vadászni, de vele ellentétben a focit sosem áldoznám fel érte.

- Szombathelyen 16 évesen mutatkoztál be az élvonalban, első 2000 után született labdarúgóként. 
- Abban az időben sok lehetőséget kaptak a fiatalok. Mészöly Géza állított be először a csapatba, majd Pacsi Bálint idején lettem rendszeresen kezdő. Úgy érzem, a teljesítményemmel rászolgáltam erre, az FTC elleni stadionavatón például győztes gólt szereztem a hajrában. Az edzőváltást követően viszont lassan kikoptam a csapatból. A Mezőkövesd elleni újabb sorsdöntő mérkőzésen, az utolsó fordulóban ismét győztes gólt lőttem, mégis jobbnak láttam váltani. Jó döntést hoztam, Felcsúton ment a játék, ahogy már említettem, Benczés Miklós bízott bennem. Összesen 30 bajnokin léptem pályára, stabil csapattaggá váltam. A balsorsom ismét egy szlovákiai szakember képében ért utol, akinél alig játszottam. Így kerültem kölcsönbe Diósgyőrbe.

- Január eleje óta készülsz Diósgyőrben, hogyan értékeled az eddigi teljesítményed?
- Ahogy említettem, jól fogadtak, számomra ez minden alapja, ha jól érzem magam, akkor tudok jó teljesítményt nyújtani. A szakmai stáb megadta a lehetőséget, hét mérkőzés óta tagja vagyok a kezdőcsapatnak. Azt kérik tőlem, hogy azt erőltessem, amiben jó vagyok: húzzam meg a pálya szélén, vagy egy az egy ellen bontsam meg az ellenfél védelmét, és adjam középre a labdát. Megy a csapatnak, gyűjtjük a pontokat, már az ötödik helyen állunk, de nem dőlhetünk hátra, még messze a bajnokság vége. A saját teljesítményemmel is elégedett lehetek, de van még hová fejlődni, például nagyon várok az első diósgyőri gólomra.

- Mivel a társak megtalálták a góllövő cipőjüket, a szurkolók türelmesek veled, de te is az vagy magaddal?
- Minden támadót a gólok és a gólpasszok minősítenek, én is szeretnék már ilyen módon is a csapat hasznára lenni. Igyekszek nem rástresszelni erre, és tényleg fut az én góljaim nélkül is a szekér. A Diósgyőrbe igazolásomkor minimum öt gólt tűztem ki magam elé célként, bízom benne, hogy minél hamarabb megszületik az első, és az átszakítja a gátat.

- Beszéljünk egy kicsit az Újpest elleni meccsről!
- A három pont megszerzése volt a legfontosabb számunkra, amit meg is tettünk, ezért úgy gondolom, jól alakult a hétvége. Amellett, hogy nem sikerült gólt szereznem, a teljesítményem jónak éreztem, hozzá tudtam járulni én is a sikerhez. Az elején Pajović bravúrral védte a lövésem, majd alig gurult el a kapu előtt újabb helyzetmnél a labda. Szombaton kiharcoltam egy kiállítást, ami kétgólos előnyünkben bebiztosította a győzelmet, mert azt sejteni lehetett, ha fel is támad az Újpest, akkor sem szereznek két gólt létszámhátrányban.

- Hétvégén Székesfehérvárra utazik a DVTK, mit vársz a találkozótól?
- Az egyik bajnokesélyes otthonába utazunk, de most is úgy vágunk bele a felkészülésbe, hogy elhozzuk a három pontot. Az NB I.-ben minden csapat verhető, persze bele kell adni apait-anyait, és ha ezt megtesszük, akkor sikerülhet. 

- És a folytatás?
- Jól érzem magam Diósgyőrben, de profi labdarúgó vagyok, akit szerződés köt Felcsútra. Jelenleg kölcsönben játszom a DVTK-ban, ami nyáron lejár. Ez biztos, a többi pedig a jövő titka.

Névjegy

Név: Kiss Tamás
Születési idő: 2000. november 24.
Születési hely: Győr
Magasság: 165 centiméter
Poszt: támadó
NB I.-es mérkőzés/gól: 56/7

Sikerei
U21-es válogatott 2/0
U19-es válogatott 10/2
U18-as válogatott 10/1
U17-es válogatott 9/0
U16-os válogatott 13/1

Pályafutás
2019/2020 tavasz Diósgyőri VTK (kölcsönben, NB I.) 7/0
2019/2020 ősz Puskás Akadémia FC (NB I.) 10/0
2019/2020 ősz FC Csákvár (NB II.) 1/0
2019/2020 ősz Puskás Akadémia FC II. (NB III.) 2/0
2018/2019 Puskás Akadámia FC (NB I.) 30/3
2017/2018 Swietelsky Haladás (NB I.) 12/4
2017/2018 Illés Akadémia-Haladás U19
2016/2017 Swietelsky Haladás (NB I.) 4/0
2016/2017 Illés Akadémia-Haladás U17
2015/2016 Illés Akadémia-Haladás U16, U17
2014/2015 Illés Akadémia-Haladás U15, U16
2013/2014 Illés Akadémia-Haladás U14
2012/2013 Illés Akadémia-Haladás U13
2009-2012 Gyirmót SE utánpótlás
2004-2009 Tét SE utánpótlás