Összefoglaló 2023. július 31., hétfő

Újra fúj a gyár!

Mint mindenki előtt ismert, a Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Körét 1910-ben vasgyári tanoncok, tizenéves fiatalok alapították. A DVTK pedig a szurkolókkal közösen szeretné, ha a vasgyári hagyományok továbbra is hangsúlyosan megjelennének a klub mindennapjaiban és a hazai mérkőzéseken, ezért szombattól minden diósgyőri meccs úgy fog kezdődni, hogy "Fúj a gyár"!

Újra fúj a gyár!

Diósgyőr-Vasgyár ipartelepei - a DiMÁVAG, majd Lenin Kohászati Művek (LKM) és a Diósgyőri Gépgyár (DiGÉP) - több mint harmincezer embernek adtak munkát a rendszerváltást (1989) megelőző évtizedekben. Itt indult a diósgyőri labdarúgás története is.

Az idősebbek emlékezhetnek rá, a fiatalabbak pedig hallomásból tudhatják, hogy napi rutin szerint reggel ötkor, hatkor, délután kettőkor és este tízkor a vasgyári műszakváltást jelző gőzduda hangja járta be a várost. Miskolciként, diósgyőriként mindig tudtuk mennyi az idő, mert hallottuk az egész városban, hogy "Fúj a gyár"!

 Nem kevés utánajárást igényelt, de a klub megszerzett egy közel 40 esztendős korabeli felvételt, így ugyanaz a gőzduda harsan fel a hazai meccsek előtt, mint amit a vasgyári munkások és a városlakók is hallhattak minden munkanapon napi négy-négy alkalommal.

"Vasvilla, vaskanál, vastányér! Meghalok a, meghalok a Vasgyárért!"

Felvétel: M4 Sport televízió