Beharangozó 2022. augusztus 13., szombat

Dragan Vukmir: Muszáj nyerni!

Vasárnap délután Tiszakécskén játszik a DVTK a Merkantil Bank Liga 3. fordulójában. A találkozó előtt Dragan Vukmir vezetőedzővel beszélgettünk.

Dragan Vukmir: Muszáj nyerni!


Két vereséggel kezdte a bajnokságot a DVTK, hogyan lehet ilyenkor felrázni a csapatot? - kérdeztük elsőként.

- A felkészülés kezdete óta jól dolgoznak a játékosok, a Soroksár ellen domináltunk, helyzeteket alakítottunk ki. A mérkőzés egyes szakaszaiban jól játszottunk, de nem bírtuk el, hogy könnyű gólokat engedtünk az ellenfélnek, mi pedig csak egy helyzetet értékesítettünk a hajrában - kezdte Dragan Vukmir. - Az edzéseken szerettem volna megnyugtatni a játékosokat, megmutatni, hogy továbbra is bízom bennük, mert képesek a céljaink elérésére. Gyakoroltuk a kapu előtti szituációkat, hogy amikor odakerülnek, akkor ne kapkodjanak. A másik hangsúlyos feladat pedig a védekezés stabilitásának növelésére irányult, mert sok gólt kaptunk az első két mérkőzésen.

Gól nélkül nem lehet nyerni, tartja a futballközhely. Siófokon nem talált be az ellenfél hálójába a DVTK, a Soroksár ellen viszont megtört a jég, még ha kevésnek is bizonyult az egy gól. 

- Mindegyik felkészülési mérkőzésen eredményesek voltunk, és Siófokon is lőttünk gólt, amit a játékvezető asszisztens lesnek látott, nem biztos, hogy jól - elevenítette fel. - A Soroksár elleni találkozón is több lehetőséget alakítottunk ki, azonban még bátrabban kell vállalkozni a kapu előtt. Azért játszunk ebben a stílusban, hogy minél többet kerüljünk az ellenfél kapuja elé, és minél több helyzetet alakítsunk ki. Ott viszont a labdarúgóknak kell meghozni a megfelelő döntést. Ebben próbálunk segíteni nekik, azon dolgoztunk, hogy a kapu előtt helyesen döntsenek.

A Siófok és a Soroksár is megszerezte a vezetést a DVTK, amit nem sikerült kiegyenlíteni. Ilyen fontos lenne az első gól? - folytattuk.

- Erről beszéltem az előbb - válaszolt. - Biztos vagyok benne, hogy Tiszakécskén is lesz lehetőségünk, csak türelmesen ki kell várni. Egy dolog, hogy hány gólt lövünk, a másik az, hogy hányat kapunk. Amennyiben sikerül megőrizni a kapunkat, akkor egy góllal is meccset lehet nyerni. 

A Merkantil Bank Ligában kötelező legalább egy 2003. január 1. után született labdarúgót pályára küldeni. Legutóbb a DVTK kezdőcsapatában Bényei Ágoston és Jurek Gábor is megfelelt ennek a kitételnek, valamint a csereként beálló Vajda Botond is 2004-ben született (Ő és három másik akadémista a héten írta alá első profi szerződését). A játékán viszont nem látszott a kora, biztosan minden szurkoló emlékszik arra a jelenetre, amikor védőjét szemtelenül becsapva az alapvonalról adott középre, ahol a kapus egy bátor kivetődéssel akadályozta meg a gólt.

- Amikor tavasszal Diósgyőrbe érkeztem, hamar az első csapathoz hívtam Vajda Botondot, és a zárófordulóban debütált is az első csapatban - mondta Dragan Vukmir. - Végig velünk készült, pályára lépett mindegyik felkészülési meccsen, jól játszott, és azóta még tovább fejlődött. Ügyes srác, megvan benne a kellő akarat, ha így folytatja, akkor további lehetőséget fog kapni. Ugyanakkor bármennyire tehetséges a másik két fiatal is, akik legutóbb a kezdőcsapatban kaptak helye, kell a rutin a csapatba, ezt is mérlegelni kell. A fiatalokra jellemző a hullámzó teljesítmény, mi viszont teljesítménykényszer alatt játszunk hétről hétre, ezért okosan kell mérlegelni. 

Könyves Norbert és Szűcs Kornél mindkét mérkőzést kihagyta, és legutóbb Oláh Bálint sem állt rendelkezésre.

- Könyves Norbert a teljes felkészülés alatt küszködött a vádlijával, edzéseket, mérkőzéseket hagyott ki - tájékoztatott a vezetőedző. - Az előző héten szinte végig velünk dolgozott, de a mérkőzést mégsem tudta vállalni, ezért alaposan kivizsgáláson esett át, minek eredményeként részleges izomszakadást diagnosztizáltak, és várhatóan tíz napot kell kihagynia. Rajta kívül Oláh Bálint sarka begyulladt, ő sem lesz keretben. Szűcs Kornél viszont egészséges, de a kihagyás miatt kérdéses a szerepeltetése.

A Tiszakécske az előző idényben újoncként a 13. helyen végzett (12 győzelem, 6 döntetlen, 20 vereség), idén pedig egy győzelem és egy vereség áll a nevük mellett. (Bővebbet itt lehet olvasni az ellenfélről)

- Már tavasszal is jól szerepelt a Tiszakécske, és nyáron jól erősítettek, egy erős ellenfélre számítok vasárnap.

Az ellenfél csapatból Antal Botond és Balajti Ádám korábban játszott Diósgyőrben, Horváth Zoltán pedig éppen a DVTK-tól igazolt a Tisza partjára, azaz akár plusz motivációval léphetnek pályára.

- Biztosan motivált lesz az ellenfél összes játékosa, de senki nem lehet motiváltabb nálunk, mert nekünk nyerni kell vasárnap délután.

Lehet-e, szabad-e más eredményről, mint a győzelemről beszélni  a mérkőzés előtt? - kérdeztük utolsóként.

- Muszáj nyerni! Az elmúlt hétvégén láttuk, hogy egy gól nem jelent automatikusan három pontot, de ha a csapat kapott gól nélkül le tudja hozni a találkozót, akkor az a bizonyos egy találat is győzelmet ér. Ezért nagyon stabil védekezést várok, mert a végelszámolásnál mindegyik csapatnak nagyon sokat érnek majd az 1-0-s győzelmek. Vasárnap nyernünk kell, és biztos vagyok benne, hogy eredményes lesz ez a csapat.